Comparison Of Soil Salinity Between Laboratory Analysis And Remote Sensing Data In Al-Jafarah, Libya - Atman, Samira A. (2016)
Matlamat penyelidikan ini adalah untuk memeta ruang taburan tanah masin di lokasi yang berbeza di dataran Al-jafarah dan menentukan tahap kemasinan tanah dan membandingkannya dengan imej yang diperoleh daripada satelit landsat 7 ETM+. Sejumlah enam puluh (60) sampel dikumpul secara rawak daripada permukaan tanah pada kedalaman di antara 10-50 cm. dan diukur kandungan tanah selaras dengan Prosedur Piawaian Makmal Libya. Data kajian diperoleh daripada ujian makmal dan imej satelit landsat ETM+ 2010. Landsat 7 ETM+ (Enhanced thematic mapper plus) digunakan untuk memeta dan mencerap tanah masin di kawasan kajian. Keputusan yang diperoleh daripada makmal dan imej satelit apabila dibandingkan menunjukkan bahawa tanah masin hanya terdapat di kawasan paya.