Economic And Behavioural Assessment Of A Diabetes Self-Management Education Programme Among Type 2 Diabetes Patients At Diabetes Centre In Riyadh, Saudi Arabia - Al-Aboudi, Ibrahim Suliman (2016)
Prevalens diabetes mellitus meningkat secara mendadak dalam kalangan populasi Arab Saudi sejak beberapa dekad yang lalu, yang secara tidak langsung menjadi beban ekonomi utama terhadap sistem penjagaan kesihatan. Justeru, objektif kajian ini adalah untuk menilai keberkesanan program Pendidikan Pengurusan-Diri Diabetes (Diabetes Self-Management Education, DSME) dalam usaha meningkatkan natijah atau keputusan klinikal, perlakuan penjagaan-diri dan kualiti hidup. Di samping itu, kajian ini juga berobjektif melaksanakan penilaian ekonomi DSME dalam kalangan pesakit diabetes jenis 2. Kajian ini dijalankan di Pusat Diabetes King Abdulaziz Hospital Universiti, Riyadh, Arab Saudi. Kajian ini melibatkan tiga fasa, iaitu analisis keratan rentas daripada pemboleh ubah atau variabel kajian, praintervensi dan pascaintervensi, dan pendidikan ekonomi.