Formulation Of Liposomes As A Drug Carrier For Buparvaquone - Narianan, Shailaja (2016)
Kajian ini merangkumi penyediaan liposom sebagai pembawa drug buparvaquone yang merupakan ubat bagi rawatan penyakit leishmaniasis. Kajian awal bertumpu untuk menggantikan penggunaan klorofom dengan etanol sebagai pelarut lipid. Keputusan yang diperoleh menunjukkan liposom boleh dilarutkan dalam etanol dan klorofom boleh dikecualikan dari formulasi. Liposom tanpa drug disediakan melalui dua kaedah berbeza iaitu kaedah tradisional Bangham dan juga kaedah suntikan etanol. Kajian awal juga dijalankan bagi mengenalpasti factor-faktor yang mempengaruhi saiz dan polidispersiti liposom yang dihasilkan. Liposom juga diuji dengan menambah kolesterol dan alpha-tocopherol sebagai penstabil partikel liposom. Kajian menunjukkan liposom kaedah suntikan etanol lebih stabil berbanding liposom kaedah tradisional Bangham. Liposom yang dihasilkan menggunakan kaedah tradisional Bangham dikecualikan bagi ujian pelepasan dan pemerangkapan BPQ disebabkan ujian fizikokimia menunjukkan ia tidak stabil dalam jangka masa panjang.