Aerobic Treatment And Biodegradation Of Palm Oil Mill Effluent By Indigenous Microorganisms - David, Bala Jeremiah (2016)
Biodegradasi mikrob air buangan yang melibatkan penggunaan pelbagai mikroorganisma telah menunjukkan keupayaan degradasi sisa organik dalam air sisa yang berkesan yang telah menarik perhatian sejak kebelakangan ini. Kajian ini bertujuan untuk menentukan keupayaan biodegradasi oleh mikroorganisma- mikroorganisma asli yang dipencilkan daripada efluen kilang minyak kelapa sawit (POME) sebagai substrat untuk mengurangkan keperluan oksigen biokimia (BOD5), permintaan oksigen kimia (COD), jumlah pepejal terampai (TSS) dan minyak dan gris (O & G) daripada POME dan untuk mengenalpasti strain yang paling sesuai untuk teknologi rawatan biologi POME dalam keadaan aerobik. Pencirian sampel POME telah dijalankan mengikut kaedah-kaedah piawai untuk pemeriksaan air dan air sisa.