An Adaptive Outlier Detection For Scatter Points Of Unascertained Models - Davinna Jeremiah, Davinna Jeremiah (2016)
Pengesanan titik terpencil adalah proses pengenalpastian corak luar biasa dalam data. Kajian ini memperkenalkan satu kaedah baru untuk mengesan titik terpencil yang terdapat dalam data serakan multivariat yang mana titik terpencil adalah terdiri daripada titik-titik yang berada jauh daripada majoriti titik. Antara cabaran dalam pengesanan titik terpencil adalah kesukaran untuk menentukan taburan bagi memodelkan suatu data serakan. Ini disebabkan oleh ciri-ciri tertentu yang sememangnya telah wujud dalam data itu sendiri, misalnya kepencongan dan kurtosis. Disebabkan ciri-ciri ini, adalah agak mustahil untuk menentukan dengan betul model taburan tanpa sebarang pengetahuan sedia ada ataupun input pengguna. Keadaan ini bertambah teruk apabila data adalah multivariat yang mana akan menyebabkan titik serakan tidak dapat diteliti secara visual.