Development Of Novel Exosome-Based Delivery System For Proteins - Chew , Yik Wei (2016)
Sel mempunyai beribu-ribu protein yang menyumbang kepada laluan isyarat penting terhadap fungsi sel normal. Kebanyakan penyakit terjadi akibat daripada kepincangan tugas salah satu atau lebih daripada protein berkenaan. Untuk meredakan disfungsi berkenaan, terapi protein yang menggunakan protein terapeutik untuk membetulkan fungsi sel dianggap pendekatan yang paling selamat untuk merawat penyakit. Terdapat lebih daripada 1,500 sasaran rawatan penyakit yang berpotensi di dalam sel tanpa laluan reseptor yang jelas sebagai sasaran khusus mereka. Keperluan untuk penghantaran intra sel yang mensasarkan sel perumah tertentu merupakan satu halangan yang sukar dalam pembangunan intra sel baharu yang berasaskan protein. Exosomes yang bersaiz 40-120nm, merupakan vesikel membran yang dirembeskan oleh sel dan telah dikenalpasti sebagai pengangkutan semulajadi untuk penghantaran makromolekul. Exosomes berinteraksi dengan sel dan turut memberi kesan terhadap fungsi sel lain yang berdekatan melalui pemindahan inter sel mRNA, microRNA, reseptor dan enzim, dan didapati memainkan peranan penting dalam kawalselia imun.