Kesan Sumber Fitoplankton Dan Sistem Ternakan Yang Berbeza Terhadap Tumbesaran Dan Kemandirian Tiram Juvenil (Crassostrea Iredalei) Faustino - Mohd Yusof, Muhammad Shukri (2016)
Tiram juvenil dari spesies Crassostrea iredalei diternak dalam dua eksperimen yang berbeza iaitu Eksperimen I; Kesan sumber fitoplankton berbeza terhadap tumbesaran dan kemandirian tiram juvenil Crassostrea iredalei. Eksperimen II; Kesan sistem ternakan berbeza terhadap tumbesaran dan kemandirian tiram juvenil Crassostrea iredalei. Dalam Eskperimen I tiram juvenil dibekalkan dengan sumber fitoplankton yang berbeza, iaitu fitoplankton liar dan fitoplankton kultur. Pada akhir kajian iaitu selepas 45 minggu penternakan menggunakan sistem pengalir atasan (upwellers) kemandirian tiram yang dibekalkan dengan fitoplankton kultur (32.33 ± 4.11 %) adalah lebih rendah berbanding fitoplankton liar (55.46 ± 4.25 %). Tumbesaran yang dicatatkan oleh tiram juvenil di dalam kedua-dua fitoplankton juga positif namun pada akhir kajian pertumbuhan tiram juvenil yang dibekalkan dengan fitoplankton kultur dilihat lebih tinggi berbanding fitoplankton liar.