Racial Microaggression In Academic Settings: A Focus On University Students - Lino, Mitshel (2016)
Kajian ini meneroka keagresifan mikro berasaskan perkauman, yakni satu jenis isu perkauman moden yang dilakukan secara halus, kerap kali tidak boleh dikesan dan kewujudannya mungkin tidak boleh diketahui oleh pelaku dan mangsa yang kebiasaannya ditemui dalam kehidupan seharian. Malaysia merupakan sebuah negara dengan pelbagai budaya yang menggalakkan keharmonian bersama antara pelbagai etnik yang berbeza dan mengkritik anasir-anasir perkauman secara terang-terangan. Oleh itu, penekanan terhadap tindakan perkauman yang dilakukan secara terang-terangan juga boleh berubah menjadi tindakan perkauman dalam bentuk yang tidak jelas dan tidak langsung. Kajian ini mempunyai tiga objektif, yang pertama ialah bagi mendapatkan tema keagresifan mikro berasaskan kaum. Objektif kedua ialah untuk meneroka ciri-ciri peribadi dan situasi di kawasan kajian. Objektif ketiga adalah untuk mengkaji tindak balas dan strategi yang digunakan oleh para pelajar di Malaysia untuk berdepan dengan situasi ini.