The Effects Of Angiotensin Iconverting Enzyme (Ace) I/D And Alphaactinin- 3 (Actn3) R/X Gene Polymorphisms On Human Physical Performance And Health Within Malaysian Population - Ahmad Yusof @ Hanafi, Hazwani (2016)
Perbezaan data set populasi dalam sorotan kajian semasa dengan laporan terhad di kalangan sampel Asia, di tambah pula dengan penemuan yang tidak konsisten di kalangan kumpulan etnik yang berbeza, serta kekurangan maklumat bagi penglibatan polimorfisme gen ACE I/D dan ACTN3 R/X dalam adaptasi latihan telah menghadkan keupayaan penyelidik untuk membuat kesimpulan yang bermakna yang berkaitan dengan kesan-kesan polimorfisme ini ke atas prestasi fizikal dan kesihatan manusia. Oleh itu, penyelidikan kedoktoran ini melaksanakan tiga siri kajian untuk mengkaji kesan polimorfisme gen ACE I/D dan ACTN3 R/X ke atas prestasi fizikal dan kesihatan manusia dalam populasi Malaysia. Dalam kajian pertama, sampel DNA telah diambil melalui sel bukal daripada 180 orang Asia dari Malaysia (70 lelaki, 110 perempuan) berumur 20.4 ± 1.6 tahun, dan 180 orang Kaukasia dari Australia (62 lelaki, 118 perempuan) berumur 23.3 ± 3.6 tahun. Dalam kajian kedua, sampel DNA telah diambil daripada 180 atlet terlatih Malaysia (148 lelaki, 32 perempuan) berumur 20.5 ± 1.9 tahun, 180 kawalan sedentari Malaysia, dan 33 atlet berkala Australia (semua lelaki) berumur 20.7 ± 4.0 tahun.