The Performance Of Politically Connected Firms In Long-Run And Short-Run: Evidence From Malaysia - Wong , Wai Yan (2016)
Objektif tesis ini ialah untuk menyiasat perkaitan antara hubungan politik dengan prestasi syarikat-syarikat di Malaysia dalam jangka masa panjang dan jangka masa pendek. Tesis ini menggunakan data yang lebih terkini berbanding kajian sebelum ini. Ini adalah kerana kajian-kajian yang dilakukan sebelum ini terlalu bergantung kepada data yang disediakan oleh Gomez dan Jomo (1997), yang dikumpul hampir lapan belas tahun yang lalu, tanpa apa-apa pengemaskinian. Kajian ini berharap dapat membetulkan masalah ini kerana siasatan menggunakan data yang tidak sesuai akan menyebabkan keputusan yang tidak tepat. Selain itu, kajian ini juga mengasingkan hubungan politik kepada empat jenis yang berbeza. Sampel kajian ini ialah dari tahun 2002 – 2013, merangkumi sekitar 500 syarikat-syarikat Malaysia yang tersenarai. Untuk analisis jangka panjang, kajian ini menggunakan analisa GMM manakala panel regresi digunakan untuk memeriksa konsistensi keputusan yang dijana. Untuk analisis jangka pendek, metodologi ‘event study’ telah digunakan untuk mengira pulangan tambahan daripada setiap peristiwa yang dikaji. Dalam jangka masa panjang, didapati bahawa tiga jenis hubungan politik mempunyai kesan positif ke atas prestasi syarikat dan hubugan politik melalui GLC mempunyai kesan paling tinggi terhadap prestasi syarikat berbanding dengan hubungan lain.