Bioregeneration Of Granular Activated Carbon Loaded With Phenol And P-Nitrophenol: Effects Of Physico-Chemical And Biological Factors - Chan , Poh Ying (2015)
Bioregenerasi ditakrifkan sebagai suatu proses yang mana permukaan bahan penjerap tersebut diperbaharui oleh mikroorganisma hidup untuk penjerapan selanjutnya. Kesan kepekatan biojisim teraklimasi, dosej penjerap, jenis butiran karbon teraktif (GAC) dan kepekatan aklimasi biojisim terhadap kecekapan dan kadar bioregenerasi GAC yang termuat dengan fenol dan p-nitrofenol (PNP) dikaji dengan menentukan jumlah substrat terjerap dan kepekatan substrat baki mengikut masa di bawah pendekatan penjerapan dan biodegradasi secara berturutan. Min kecekapan bioregenerasi bagi GAC termuat fenol dan PNP masing-masing didapati bernilai 78 ± 2 % dan 77 ± 1 %. Keputusan kajian menunjukkan bahawa peningkatan kepekatan biojisim teraklimasi dan dosej penjerap tidak mempengaruhi kecekapan bioregenerasi bagi GAC termuat dengan fenol dan PNP. Tambahan pula, kecekapan bioregenerasi bagi GAC 830 dan GAC 1240+ yang termuat dengan fenol tidak menunjukkan sebarang perbezaan ketara tetapi kecekapan bioregenerasi bagi GAC 1240+ yang termuat dengan PNP didapati lebih besar berbanding dengan GAC 830 yang termuat dengan PNP. Bioregeneration is defined as a process during which the adsorbent surface is renewed by living microorganisms for further adsorption. The effects of acclimated biomass concentration, adsorbent dosage, type of granular activated carbon (GAC) and biomass acclimation concentration on the efficiency and rate of bioregeneration of GAC loaded with phenol and p-nitrophenol (PNP) were investigated by determining the time courses of adsorbed substrate amount and residual substrate concentration during bioregeneration under the sequential adsorption and biodegradation approach. The mean bioregeneration efficiencies of phenol- and PNP-loaded GAC were found to be 78 ± 2 % and 77 ± 1 %, respectively. The results revealed that increasing the acclimated biomass concentration and adsorbent dosage did not have an observable effect on the bioregeneration efficiencies of phenol- and PNP-loaded GAC. Additionally, bioregeneration efficiencies of phenol-loaded GAC 830 and GAC 1240+ did not show any observable difference but the bioregeneration efficiency of PNP-loaded GAC 1240+ was greater than that of PNP-loaded GAC 830.