A Correlation Study On A Lexical Model Among Esl Tertiary Learners - Wu , Xiao Juan (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara pengetahuan leksikal dan kecekapan leksikal akademik dalam kalangan pelajar di institusi pengajian tinggi. Kajian ini mengkaji tentang pemboleh-pemboleh ubah pengetahuan leksikal (keluasan dan kedalaman perbendaharaan kata pasif, keluasan dan kedalaman perbendaharaan kata aktif terkawal, keluasan dan kedalaman perbendaharaan kata aktif bebas) dan pemboleh-pemboleh ubah kecekapan leksikal (kecekapan perbendaharaan kata pasif, kecekapan perbendaharaan kata aktif terkawal, dan kecekapan perbendaharaan kata aktif bebas) melibatkan pencapaian Bahasa Inggeris Akademik dalam kalangan pelajar terpilih di Universiti Sains Malaysia (USM). Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan keratan rentas secara kuantitatif. Peserta kajian terdiri daripada 155 orang pelajar kursus Bahasa Inggeris Akademik yang dipilih dari USM menggunakan kaedah pensampelan rawak berstrata.