Phylogeographic Structure Of Co-Distributed, Upland Lineages Of Frogs And Snakes Across Mountain Tops In Peninsular Malaysia - Quah , Evan Seng Huat (2016)
Kawasan pergunungan di serata dunia merupakan kawasan yang mempunyai kepelbagaian tinggi dan spesies-spesies endemik dan Semenanjung Malaysia tidak terkecuali. Struktur filogeografi tiga spesies katak gunung, Metaphrynella pollicaris, Philautus petersi dan Philautus vermiculatus dan tiga genus ular yang kebanyakannya dari kawasan pergunungan, Macrocalamus, Calamaria dan Popeia dibandingkan untuk mengenalpasti hubungan populasi allopatrik. Kerja lapangan dijalankan di beberapa lokasi tanah tinggi di seluruh semenanjung dan spesimen-spesimen dikumpul untuk perbandingan genetik. Tindakbalas rantaian polymerase (PCR) dijalankan untuk mengamplifikasi gen-gen mitokondria ND1 atau CytB, jujukan-jujukan gen disusun, dianalisis dengan analisis Bayesian dan Kebarangkalian Maksimum dan dimasukan dalam analysis integratif taxonomi bersama corak warna dan morphologi.