Occurrence And Characterization Of Fusarium Spp. Isolated From Mangrove Soils - S. Mohamed Zubi, Wafa (2016)
Genus Fusarium adalah antara kulat fitopatogen dan toksigen penting yang tersebar secara meluas dalam alam semula jadi. Kajian ini bertujuan menentukan keberlakuan dan ciri-ciri pencilan Fusarium daripada tanah bakau, yang terkenal dengan flora dan fauna, sebaliknya tidak begitu diketahui sebagai substrat bagi Fusarium spp.. Sejumlah 136 pencilan Fusarium telah dipencilkan daripada sampel tanah bakau yang diambil dari pada beberapa kawasan bakau di Pulau Pinang dan Kedah.