Pengembangan Model Perkhidmatan Sosial Bagi Warga Tua Berasaskan Masyarakat: Kajian Di Kelurahan Sukaluyu Kota Bandung Indonesia - Neni Kusumawardhani, Neni Kusumawardhani (2016)
Satu impak keberhasilan pembangunan yang dicapai Kerajaan Indonesia, khususnya dalam bidang kesejahteraan sosial dan kesihatan adalah meningkatnya usia harapan hidup yang disertai dengan menurunnya tahap fertiliti. Keadaan ini telah menyumbang kepada pertumbuhan bilangan warga tua dalam kadar yang cepat. Kajian ini dilakukan di kelurahan Sukaluyu, Kota Bandung, Indonesia. Objektif utama kajian ini adalah untuk mendapatkan gambaran tentang: (1) permasalahan dan keperluan warga tua untuk meningkatkan tahap berdikari mereka; (2) program perkhidmatan sosial yang diperlukan warga tua; (3) pengembangan model perkhidmatan sosial bagi warga tua yang berasaskan masyarakat; dan (4) pengaruh pengembangan model perkhidmatan sosial bagi warga tua yang berasaskan masyarakat terhadap peningkatan warga tua berdikari dalam menjalankan aktiviti kehidupan mereka.