The Effects Of Signaling Principle In A Song-Based Courseware On Students’ Listening Skills And Motivation - Muhammed, Azlina (2016)
Kajian ini adalah satu usaha untuk mendapatkan gambaran tentang kesan prinsip multimedia signaling dalam koswer berasaskan lagu kepada pelajar yang berbeza jantina. Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa prinsip signaling dan lagu-lagu dapat meningkatkan pembelajaran. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti yang menunjukkan kesan gabungan kedua-dua elemen tersebut dalam meningkatkan kemahiran mendengar bahasa Inggeris. Matlamat kajian ini adalah untuk membangunkan satu koswer berdasarkan lagu (SBC) dalam meningkatkan kemahiran mendengar pelajar Tingkatan 1. Dengan menggunakan kaedah persampelan rawak, semua 120 pelajar dari dua buah sekolah lelaki dan perempuan dipilih untuk mengambil bahagian dalam kajian ini. Para peserta telah menggunakan sama ada koswer signaling atau koswer tanpa signaling.