Wordplay And Transformational Strategies In English-Persian Online News Headlines Of Euronews - Monsefi, Roya (2016)
Dalam aliran maklumat tanpa henti yang terdapat di pasaran media berita, bahasa tajuk berita dapat disifatkan melalui beberapa ciri linguistik, pragmatik, retorik dan fungsian yang membezakannya daripada pelbagai bahasa lain yang tidak khusus. Dalam tesis ini, kajian dibuat terhadap ciri-ciri retorik tajuk berita dalam bahasa Inggeris dan terjemahannya dalam bahasa Parsi melalui penggunaan mainan perkataan. Kajian ini menggunakan 200 sampel tajuk berita (100 bahasa Inggeris, 100 bahasa Parsi). Mainan perkataan dikaji kerana mainan perkataan ini membawa kepada daya pemujukan melalui mesej yang kadang-kadang begitu halus sehingga pembaca tidak mungkin akan dapat mengenalinya. Satu taksonomi mainan perkataan dibina mengikut model Leigh (1994) yang memungkinkan pengkaji untuk mengakses senarai semak yang komprehensif. Cara unsur pemujukan, iaitu mainan perkataan, disampaikan kepada pembaca tajuk berita bahasa Parsi dikaji menggunakan kaedah deskriptif dan berdasarkan analisis retorik teks. Rangka kerja teori ini berdasarkan model strategi transformasi van Dijk (1988a) terutama kerana konsep terjemahan dalam berita global cukup unik dan melibatkan aktiviti seperti pengolahan semula, penyuntingan, pensintesisan dan penyediaan semula berita sumber itu. Oleh yang demikian, perubahan dalam pengekalan mainan perkataan dapat ditentukan.