Validation Of A Developed Tool To Identify Compatibility Of Drug-Drug And Drug-Parenteral Nutrition In Neonates And Evaluation Of Clinical Outcome Of The Administration Of The Iv Drugs And Parenteral Nutrition - Yelly , Oktavia Sari (2016)
Pemberian ubat intravena di dalam Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) adalah kritikal kerana kesulitan akses vena, polipengubatan, penghadan cecair dan kadar infusi yang rendah. Apabila Nutrisi Parenteral (PN) diinfusi secara intravena, ini telah dianggap sebagai pembawa kepada ubat. Ubat-ubatan boleh ditambah kepada formulasi PN dalam usaha untuk mengurangkan keperluan cecair, mengurangkan keperluan suntikan tapak-Y dan mengurangkan potensi kontaminasi salur akibat manipulasi serta mengurangkan masa yang diperlukan untuk menyuntik ubat. Walau bagaimanapun, risiko tetap tinggi akibat kekurangan maklumat tentang keserasian fizikokimia ubatan. Kajian ini bertujuan untuk menilai hasil klinikal pemberian drug IV dan PN di kalangan pesakit neonat yang menerima PN semasa dirawat di dalam hospital dan untuk membangunkan pangkalan data tentang keserasian drug-drug dan drug-larutan PN. Satu bentuk kajian Keratan Rentas Restrospektif telah digunapakai untuk menjalankan kajian ini. Subjek penyelidikan ini adalah pesakit neonat yang menerima PN di dalam Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) Hospital Pulau Pinang, Malaysia.