Towards Establishing A Quality Management System Based On Iso 9000 Requirements In The Iraqi Military Construction Organization - Abdulhasan, Jaafar Sadeq (2016)
Terdapat kekurangan bukti yang menunjukkan pengaruh sistem pengurusan kualiti (QMS) ke atas prestasi syarikat dalam industri pembinaan dalam bidang ketenteraan. Kerahsiaan projek ketenteraan, hubungannya dengan keselamatan negara dan kecenderungan memusat dalam institusi ketenteraan telah menimbulkan ketiadaan pendedahan tentang penyelidikan yang berkaitan dalam domain awam. Kebanyakan kajian memfokuskan kepada makna penilaian dan pengukuran jurang aplikasi syarat standard QMS sebagaimana termaktub dalam Piawaian Organisasi Antarabangsa (Siri ISO 9000). Walaubagaimanapun, penyelidikan lampau telah mengabaikan dua peranan penting keperluan sistem tersebut iaitu prinsip pengurusan kualiti (QMPs) yang mengandungi asas rangka kerja peningkatan prestasi dan penilaian proses kualiti asas (EQPs). Kajian ini menentukan ciri asas semasa QMS dalam Organisasi Pembinaan Ketenteraan Iraq (IDMW).