The Effect Of Task Complexity And Task Condition On Iranian Efl Learners' Accuracy, Complexity And Fluency Of Written Task Performance - Zahabi, Ali (2016)
Kajian ini bertujuan mengkaji bagaimana peningkatan tahap kekompleksan tugasan (tugasan Here-and-Now vs. There-and-Then) mempengaruhi prestasi tugasan penulisan pelajar EFL Iran, semasa melaksanakan tugasan open vs. closed yang diutarakan dalam hipotesis Robinson's Cognition (2001). Seramai 64 orang pelajar tahun satu ijazah pertama yang belajar di Universiti Azad, Gorgan, Iran terlibat sama dalam kajian ini. Mereka dipilih secara rawak dan dibahagikan ke dalam dua kumpulan yang sama: satu kumpulan didedahkan dengan tugasan Here-and-Now dan satu kumpulan lagi didedahkan dengan tugasan Thereand- Then . Setiap kumpulan diminta untuk menceritakan dua jenis cerita yang berbeza pada dua keadaan yang juga berbeza, iaitu open vs. closed. Dalam empat kumpulan eksperimen, peserta menonton cerita kartun, yang merupakan cerita bergambar 9-rangka. Kemudiannya, prestasi penulisan mereka dinilai atau diukur bagi kekompleksan, ketepatan, dan kelancaran (complexity, accuracy, and fluency, CAP). Bagi menguji cara dua variabel bebas daripada tugasan Here-and-Now dan There-and-Then memberi kesan terhadap variabel bersandar, maka skor kasar peserta dimasukkan dalam perisian komputer SPSS (version 20).