Hubungan Antara Tekanan Hidup, Sumber Sosial, Kemahiran Daya Tindak Dan Kesejahteraan Spiritual Dengan Penghargaan Kendiri Remaja Ponteng - Che Hashim, Rohani (2016)
Kajian ini adalah untuk menentukan hubungan dan pengaruh tekanan hidup, sumber sosial, kemahiran daya tindak dan kesejahteraan spiritual terhadap penghargaan kendiri remaja ponteng. Pengaruh kesejahteraan spiritual sebagai faktor pengantara tekanan hidup, sumber sosial, kemahiran daya tindak dan penghargaan kendiri juga dikaji. Reka bentuk kajian adalah kajian kuantitatif. Sampel kajian terdiri daripada 400 orang remaja ponteng yang telah dipilih secara rawak bertujuan dari tiga buah negeri di utara Semenanjung Malaysia. Mereka terdiri daripada 200 responden dalam kalangan remaja ponteng di lokasi bandar dan 200 responden lagi terdiri daripada remaja ponteng di lokasi luar bandar. Remaja ponteng lelaki yang terlibat dalam kajian ini ialah seramai 249 orang (63.3%) manakala remaja ponteng perempuan pula seramai 151 orang (37.8%). Remaja ponteng telah di pilih dari negeri Pulau Pinang, Kedah dan Perlis melibatkan 20 buah sekolah.