Dinamik Kehidupan Golongan Gelandangan Di Pulau Pinang - Drani, Syazwani (2016)
Kehidupan bergelandangan memberi impak negatif kepada kesejahteraan dan kefungsian sosial kehidupan individu yang bergelandangan. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji demografi responden yang bergelandangan; menganalisis keperluan golongan gelandangan; menganalisis kewujudan dan kesesuaian program semasa yang telah disediakan untuk golongan gelandangan; dan yang terakhir mencadangkan satu bentuk model intervensi kerja sosial yang bersesuaian dalam usaha meningkatkan kefungsian sosial dan kesejahteraan hidup golongan gelandangan.