Statistical Assessment Of Terra Modis Aerosol Optical Depth (C051) Over Coastal Regions - Nikou Langeroodi, Sahabeh Safarpour (2016)
Produk aerosol dari Spektrometer Pengimejan Resolusi Sederhana (MODIS) telah digunakan secara meluas untuk menangani alam sekitar dan isu-isu berkaitan perubahan dengan liputan global setiap hari. Kedalaman optic aerosol (AOD) yang diambil oleh algoritma yang berbeza berdasarkan permukaan piksel, menentukan antara tanah dan laut. Produk MODIS-Terra dan Global Aerosol Robotik Network (AERONET) boleh didapati daripada Multi-sensor Aerosol Product Sampling System (MAPSS) bagi kawasan-kawasan pantai sepanjang tahun 2000-2010. Dengan menggunakan data yang dikumpul daripada 83 stesen pantai dan 158 bukan pantai di seluruh dunia dari AERONET 2000-2010, penilaian ketepatan dibuat untuk kedalaman optic aerosol pantai (AOD) diambil dari MODIS di atas satelit Terra. Tujuan utama penilaian statistik AOD di kawasan pantai adalah untuk melahirkan MODIS AOD terubahsuai dengan ralat yang minimum berbanding dengan nilai rujukan yang diberikan oleh AERONET.