Analisis Tahap Penjanaan Pengetahuan, Pola Tingkah Laku Mendengar Dan Corak Interaksi Pelajar Dalam Forum Perbincangan Asinkroni - Durairaj, Kamalambal (2016)
Forum perbincangan asinkroni merupakan salah satu pendekatan pembelajaran yang digunakan bagi menyokong proses pengajaran dan pembelajaran atas talian. Namun, sejauh mana penglibatan dan interaksi peserta forum dalam persekitaran ini sering menjadi pertanyaan. Kajian ini bertujuan mengukur tahap penyertaan dan tahap penjanaan pengetahuan (TPP) pelajar dalam satu forum perbincangan asinkroni. Bagi tujuan tersebut, kajian ini menggunapakai pendekatan kuantitatif dengan tiga kaedah analisis yang berbeza. Analisis kandungan digunakan bagi menyiasat TPP, analisis kluster bagi melihat pola tingkah laku mendengar (tahap interaksi/ tahap membaca dan memberi maklum balas) serta analisis rangkaian sosial bagi melihat corak interaksi mereka dalam forum berkenaan. TPP pelajar dilihat dengan menggunakan Model Analisis Interaksi, IAM oleh Gunawardena, Lowe dan Anderson (1997) yang merangkumi lima fasa. Sementara itu, pola tingkah laku mendengar pelajar diukur menggunakan empat domain utama dengan 10 pemboleh ubah, manakala corak interaksi pelajar dianalisis menggunakan tujuh pemboleh ubah.