Job Embeddedness, Work Engagement, And Ethical Work Climate On Turnover Intention Of Academic Staff In Private Higher Educational Institutions - Ching , Sock Lee (2016)

(untitled)
Institusi pendidikan tinggi swasta (IPTS) menghadapi masalah kadar pertukaran kerja yang tinggi dalam kalangan staf akademik. Kajian ini bertujuan mengkaji pengaruh variabel perikatan kerja dan penglibatan kerja serta persekitaran kerja beretika atas niat tukar kerja staf akademik IPTS. Kajian ini amat diperlui kerana dapatan kajian lepas menunjukkan hubungan yang lemah atau tidak konsisten antara variabel perikatan kerja dan penglibatan kerja dengan niat tukar kerja. Tambahan lagi, kebanyakan kajian lepas dilaksanakan di negara Barat, dalam industri lain dari sektor pendidikan, yang mempunyai sifat demografi yang sangat berbeza berbanding Malaysia. Data dikutip secara purposif dari 276 staf akademik yang bekerja di IPTS melalui soal selidik. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini ialah skala Perikatan Kerja yang dibina oleh Mitchell et al. (2001), skala Penglibatan Kerja Utrecht yang disedia oleh Schaufeli dan Bakker (2003), serta skala Persekitaran kerja beretika yang dihasil oleh Arnaud (2006).