Internationalization Performance Of Thai Textile And Garment Smes: The Role Of Organizational Capabilities - Paochoo, Rapeepan (2016)
Perusahaan kecil dan sederhana (PKS) adalah merupakan teras pemacu kepada ekonomi sesebuah negara. Walaubagaimanapun, sebahagian perniagaan kecil tidak mampu mengekalkan pencapaian unggul di dalam pasaran asing. Keupayaan organisasi telah dianggap sebagai faktor yang kritikal untuk mencapai prestasi yang diingini berdasarkan teori berasaskan sumber. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh empat keupayaan organisasi (keupayaan pemasaran, rangkaian, inovasi dan pengurusan) ke atas prestasi pengantarabangsaan dalam industri tekstil dan pakaian bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Thailand. Di samping itu, orientasi keusahawanan antarabangsa (IEO) dan falsafah sara ekonomi (SEP) juga dikaji. Fleksibiliti strategik telah digunakan sebagai pemboleh ubah penyederhana ke atas hubungan antara empat keupayaan organisasi dan prestasi pengantarabangsaan. Data dikumpul daripada 113 pemilik/pengurus syarikat pengeksport PKS dalam industri tekstil dan pakaian. Teknik PLS-SEM telah digunakan untuk menganalisis data.