An Assessment Of The Impact Of Microfinance Programme On Socioeconomic Well-Being And Business Growth Of Micro Entrepreneurs In Nigeria: A Case Study Of Cowries Microfinance Bank - Olubukola Olateju, Adijat (2016)
Nigeria sebagai sebuah negara membangun telah berhadapan dengan kadar kemiskinan yang tinggi saban tahun hingga kini. Oleh kerana itu, kerajaan Nigeria telah melaksanakan pelbagai dasar dan program untuk memperbaiki keadaan tersebut. Walau bagaimanapun, kebanyakan dari dasar dan program yang dijalankan telah gagal akibat dari rasuah, halangan-halangan birokrasi, dasar yang tidak konsisten dan kekurangan pemantauan dan penilaian yang berkesan. Ekoran dari itu, kerajaan telah menyedari akan keperluan untuk melaksanakan dasar pro-miskin seperti program bank kewangan mikro (MFB) yang memberi tumpuan kepada kesejahteraan golongan miskin, meningkatkan pembangunan keusahawanan supaya pekerjaan dapat diwujudkan, dan bagi tujuan menjana pembangunan sosio-ekonomi. Kerajaan, melalui Bank Pusat Nigeria (CBN) telah menggalakkan MFB untuk memberi pinjaman kepada Perusahann-perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (Micro, Small and Medium Enterprises atau MSMEs) dengan perhatian yang lebih kepada perusahaan-perusahaan mikro (ME).