Evaluation Of The Cardiovascular Activity And Toxicity Study Of Alstonia Scholaris Bark Extracts - Bello, Idris (2015)
Tujuan kajian ini adalah untuk memeriksa kesan antihipertensi ekstrak kulit kayu Alstonia scholaris (pulai) dan mekanisme tindakan farmakologinya. Pengekstrakan berturut-turut telah dijalankan untuk mendapatkan ekstrak metanol (ASME) dan air (ASWE) yang diperolehi selepas penyahlemakan dengan eter petroleum. Kesan antihipertensi ekstrak ini telah dinilai pada tikus hipertensi spontan (SHR). Pemberian ASME secara oral setiap hari (1000 mg/kg selama 2 minggu) mempamerkan penurunan ketara tekanan darah (p <0.05) tikus berbanding SHR kawalan. Melalui teknik fraksinasi cecair-cecair, ASME telah difraksikan berturut-turut menggunakan diklorometana, etil asetat dan n-butanol. Semua fraksi (0.125 – 4 mg/mL) menunjukkan vasorelaksi bergantung dos pada sediaan cincin aorta yang telah diprakontraksikan dengan fenileferina (PE; 1 μM) atau kalium klorida (80 mM). Fraksi n-butanol (NBF-ASME) merupakan fraksi yang paling poten (Rmax = 106.4 ± 0.045%). Prainkubasi cincin aorta dengan NBF-ASME (0.5, 1 dan 2 mg/mL) merencat tindak balas kontraksi cincin aorta yang diaruhkan PE dengan ketara (p <0.05-0.001). Pembuangan endotelium dan inkubasi dengan L-NAME, indometasin, atropina dan propranolol tidak menjejaskan dengan ketara relaksi oleh NBF-ASME.