Determining Critical Success Factors For Sustainable Construction - Ponniah, Vignes (2016)
Pembinaan lestari merujuk kepada aktiviti pembinaan bangunan yang berdaya saing dan menguntungkan dengan mengutarakan aspek-aspek seperti kualiti kehidupan manusia, ruang untuk perubahan, aktiviti pembinaan berasaskan mesra alam dan keberkesanan penggunaan sumber. Faktor-faktor kejayaan kritikal pembinaan lestari merujuk kepada faktor-faktor yang menyumbang kepada kejayaan pembinaan lestari. Faktor-faktor tersebut sepertimana yang diutarakan oleh para penyelidik sebelum ini adalah terdiri daripada enam faktor iaitu faktor berkenaan projek, pengurus projek, pasukan projek, peralatan dan bahan binaan, pelanggan projek dan faktor luaran. Pembangunan pembinaan berasaskan lestari masih kurang memuaskan walaupun wujud peluang dan kemudahan untuk mendapat sumber tenaga yang diperbaharui di Malaysia. Justeru itu, pembangunan kerangka yang berciri senarai faktor-faktor kejayaan kritikal pembinaan lestari perlu dilaksanakan untuk memotivasikan pemaju dan pihak-pihak yang terlibat dalam pembinaan lestari di negara ini.