Summation Invariants Of Objects Under Projective Transformation Group With Application - Azhir, Nasereh (2016)
Geometri tak varian adalah ciri geometri yang tidak berubah di bawah pelbagai jenis transformasi dan ia dapat digunakan dalam pemerihalan bentuk untuk mengatasi ber bagai kesukaran dalam pemasalahan pengecaman objek untuk visi komputer. Peranan parameter tak varian diiktiraf dalam beberapa aplikasi seperti perwakilan bentuk, pemadanan bentuk, pengecaman objek dan aplikasi robotik. Tesis ini mengetengahkan penyelesaian permasalahan berkaitan terbitan tak varian objek dua dimensi untuk kumpulan transformasi unjuran. Di dalam tesis ini, satu kaedah diberikan untuk menentukan perjumlahan tak varian objek planar pada kumpulan transformasi unjuran dan satu algoritma telah dibangunkan untuk menggunapakai tak varian yang diterbitkan sebagai penyelesaian beberapa permasalahan pengecaman objek pada kumpulan transformasi. Kaedah Cartan dengan rangka bergerak digunakan untuk menerbitkan tak varian ini. Kamiran potensi baru untuk lengkung 2D dicadangkan untuk memperolehi kamiran tak varian di bawah tindakan suatu subkumpulan bagi transformasi unjuran dengan 6 darjah kebebasan.