Personaliti Pengguna Muslim Dan Pengaruhnya Terhadap Pemilihan Institusi Perbankan Islam Di Kabupaten Kampar, Provinsi Riau, Indonesia - Dwi Sari, Mutiara (2016)
Salah satu aspek penting yang mempengaruhi gelagat pengguna ialah personaliti. Untuk menganalisis pengaruh personaliti terhadap gelagat pengguna melibatkan sebuah alat pengukuran personaliti. Alat pengukuran personaliti yang sedia ada tertumpu pada pendekatan Barat yang berasaskan pada norma, budaya, agama dan keyakinan masyarakat Barat. Hal inilah yang menjadi masalah ketika alat pengukuran ini digunakan ke atas kajian masyarakat Muslim. Kajian ini mempunyai tiga tujuan. Pertama, membina sebuah alat pengukuran personaliti pengguna berdasarkan konsep Islam. Kedua, menganalisis tahap personaliti pengguna Muslim dan ketiga menilai pengaruh personaliti pengguna Muslim terhadap gelagat pemilihan Institusi Perbankan Islam (IPI). Pengaplikasian terhadap aspek gelagat pemilihan IPI disebabkan masih rendahnya syer pasaran IPI di Indonesia umumnya dan Kabupaten Kampar, Riau khasnya. Rendahnya syer pasaran ini tidak seiring dengan besarnya peratus penduduk Muslim di Indonesia. Kajian ini menggabungkan pendekatan kualitatif dan kuantitatif yang terbahagi kepada dua fasa. Fasa pertama yang berbentuk kualitatif bagi mencapai objektif petama, data diperolehi melalui kajian perpustakaan dan dianalisis menggunakan analisis kandungan. Akhir fasa ini turut melibatkan temu bual separa berstruktrur dengan sekumpulan pakar bagi memastikan ketepatan kerangka konseptual personaliti pengguna Islam. Fasa kedua berbentuk kuantitatif bagi mencapai objektif kedua dan ketiga.