Risk Assessment And Occupational Exposure Of Pesticides Among Paddy Farmers In Kampung Permatang Keriang, Pulau Pinang, Malaysia - Ahmad, Nur Anis (2016)
Matlamat kajian ini adalah untuk menilai potensi risiko, simptom pendedahan racun makhluk perosak dan kaitannya dengan pengetahuan, sikap dan amalan para petani dengan kadar kepekatan sisa racun makhluk perosak (RMP) di dalam medium air. Kajian keratan rentas ini telah dijalankan di Kampung Permatang Keriang, Seberang Perai Utara, Pulau Pinang, Malaysia. Sejumlah 38 daripada 119 petani telah terlibat dalam sesi kaji selidik ini. Kelulusan etika juga diperolehi daripada Jawatankuasa Etika Penyelidikan Manusia dengan nombor rujukan [Ref: USM/JEPeM/279.3]. Penilaian risiko kesihatan kimia (Chemical Health Risk Assessment, CHRA) telah dijalankan terhadap 16 responden dengan memilih empat jenis racun makhluk perosak yang paling kerap digunakan iaitu buprofezin, chlorpyrifos, difenoconazole dan lambda cyhalothrin. Semasa penilaian risiko kesihatan kimia (CHRA), parameter sampel persekitaran seperti halaju udara, suhu persekitaran, kelembapan, karbon monoksida, karbon dioksida dan tahap debu di samping parameter sampel air seperti oksigen terlarut, pH, suhu air dan kekeruhan telah direkodkan.