Surface And Interface Phonon Polaritons Characteristics In InAIGaN Quaternary Alloys - Aljameel, Abdulaziz Ibraheem A (2016)
Dalam projek ini sifat-sifat optik dua set filem nitrida kuaternari telah dikaji secara eksperimen dan teori. Set pertama ialah nitrida kuaternari InxAlyGa1-x-yN dengan aluminum (Al) malar, y=0.06 dan pecahan mol indium (In) yang berubah dalam julat 0  x  0.10, sementara set kedua dengan In malar, x=0.10, dan komposisi Al yang berubah dalam julat 0  y  0.20. Dalam kajian ini pelbagai peralatan pencirian tak sentuhan dan tak memusnahkan telah digunakan. Ini merangkumi spektroskopi pantulan inframerah (IR) terkutub dan pantulan penuh dilemahkan IR terkutub (ATR) bagi pencirian optik. Dalam kategori pertama projek ini, ciri spektra pantulan inframerah (IR) terkutub dan ciri optik InxAlyGa1-x-yN telah dikaji.