Bioactive Phenolic Compounds From Plants Traditionally Used To Treat Microbial Skin Infections - Hashim, Nurul Shafiqah (2016)
Kajian ini pada mulanya bertujuan untuk mengesahkan nilai terapeutik tumbuhan yang digunakan secara tradisional untuk merawat jangkitan mikrob pada kulit. Berdasarkan hipotesis bahawa ekstrak harus mempunyai aktiviti antimikrob dan antioksida untuk mempercepatkan penyembuhan kulit, sebanyak 120 ekstrak fenolik telah disaring untuk kedua-dua aktiviti.