Relationships Of Adolescents’ Usage Of Snss To Their Academic Performance And Face-To-Face Interaction With Family Members - Mohd Shafian, Nurul Atielia (2016)
Laman sosial menyediakan platform untuk berkomunikasi, bersosial dan berkongsi maklumat kepada pengguna internet. Remaja menghabiskan banyak masa dan sering melayari laman sosial. Menggunakan kerangka teori anjakan masa dan teori sistem keluarga, kajian ini mengkaji hubungan antara penggunaan laman sosial (jumlah masa diluangkan dan kekerapan log masuk) dengan prestasi akademik. Interaksi bersemuka antara remaja dengan ahli keluarga turut dikaji untuk memberi gambaran keseluruhan mengenai perkaitan antara penggunaan laman sosial dan interaksi keluarga dalam kalangan remaja di peringkat awal dan akhir remaja. Pengkaji turut mengkaji pembolehubah demografi seperti umur, jantina, lokasi kediaman, pendapatan bulanan ibu bapa dan juga latar belakang pendidikan ibu bapa yang mungkin memoderasikan hubungan antara pembolehubah bebas dengan pembolehubah bersandar. Sampel kajian ini terdiri daripada 434 orang pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 daripada empat buah sekolah di Kuala Lumpur dan Selangor.