Ethanol Extract Of Orthosiphon Stamineus Benth. Exhibits Antiobesity Effect By Inhibiting Angiogenesis And Pancreatic Lipase - Hashim, Suzana (2016)

(untitled)
Dalam kajian ini, kesan antiobesiti Orthosiphon stamineus (OS) disiasat menggunakan ekstrak etanol (ET), ekstrak 50% air-etanol (EW) dan ekstrak air (W) daripada tumbuhan ini. Ekstrak yang mempunyai aktiviti antiangiogenik paling tinggi, iaitu ET telah menunjukkan kesan antiobesiti secara in vivo. Walau bagaimanapun, aktiviti ke atas enzim lipase pankreas adalah sederhana dengan ekstrak ET menunjukkan aktiviti yang paling tinggi diikuti oleh ekstrak EW dan W. Kesan menghalang percambahan sel preadipocyte (3T3-L1) turut diperhatikan dan ekstrak ET menunjukkan aktiviti paling kuat diikuti oleh ekstrak EW dan W. Aktiviti antiangiogenik dan profil kimia OS juga dikaji yang melibatkan sampel daripada lima lokasi berbeza diseluruh Semenanjung Malaysia iaitu Batu Kurau (BK), Kepala Batas (KB), Sik Kedah (S), Changkat Jering (CJ) dan Sungai Buloh (SB).