Heterologous Expression Of Avian Influenza A (H5n1) Neuraminidase In Kluyveromyces Lactis And Escherichia Coli - Taufik, Noor Zafiah (2016)
Pengekspresan neuraminidase (NA) virus H5N1 di dalam sistem pengekspresan mikrob yang ringkas dengan menggunakan Kluyveromyces lactis dan Escherichia coli sebagai perumah telah dikaji. Untuk penghasilan protein NA dalam K. lactis, dua jenis fragmen DNA NA terdiri daripada 1) jujukan penuh (1347 bp) dan 2) jujukan domain kepala (residu 63-449, 1161 bp) NA daripada A/Chicken/Malaysia/5858/2004 (H5N1) telah diamplikasi dan diklon ke dalam vektor pengekspresan pKLAC2 lalu menghasilkan konstruk plasmid yang dinamakan pKLAC2-NA and pKLAC2-NAHD.