Fabrication, Photocatalytic And Adsorption Of Immobilized Tio2/Chitosanmontmorillonite And Tio2/polyaniline Bilayer Systems For The Removal Of Methyl Orange Dye From Aqueous Solutions - Bahrudin, Noor Nazihah (2016)
Kajian ini adalah usaha untuk membangunkan dua sistem dwilapisan terpegun untuk penyingkiran secara fotomangkinan-penjerapan pewarna metil oren (MO) daripada larutan akueus. Sistem dwilapisan terpegun melibatkan penjerap spesifik dan TiO2 di atas plat kaca yang dinamakan TiO2/kitosan-montmorilonit (TiO2/CS-MT/GP) dan TiO2/polianalina (TiO2/PANI/GP) masing-masing telah difabrikasi melalui teknik pelitupan celup.