Palm Kernel Testa Removal And Its Effects On Extracted Oil Quality - Wan Sharuddin, Wan Nursyazreen Dalila (2016)
Isirong kelapa sawit disaluti oleh lapisan nipis perang kegelapan yang merupakan testa. Testa amat sukar untuk tersingkir kerana testa kuat melekat pada biji benih isirong. Kehadiran testa akan menjejaskan warna minyak. Maka, testa akan dibuang sebelum proses pengekstrakan bagi meningkatkan kualiti minyak. Ciri-ciri fizikal isirong kelapa sawit dikenal pasti sebelum dan selepas proses penyingkiran kulit biji isirong kelapa sawit. Kulit biji isirong kelapa sawit telah disingkirkan dari isirong kelapa sawit menggunakan satu kaedah turutan rawatan dengan natrium karbonat (Na2CO3) diikuti dengan hidrogen peroksida (H2O2). Eksperimen penyaringan dan pengoptimuman dijalankan ke atas proses penyingkiran testa dan ditentukan bahawa parameter optimum adalah pada kepekatan Na2CO3 adalah 23% (C1), suhu untuk Na2CO3 adalah 91°C (T1), kepekatan H2O2 adalah 23% (C2), dan suhu untuk H2O2 adalah 86°C (T2), dengan masa 80 min untuk (t1) dan 50 min untuk (t2). Satu model regresi peringkat kedua yang mana telah dikembangkan bersesuaian dengan nilai data R2 adalah sebanyak 0.9259.