The Effectiveness Of Islamic Cognitive Behavioral Therapy With Selected Islamic Content For Depressed Adults In Libya - Suliman Abdelati, Naziha (2016)
Tujuan utama penyelidikan ini adalah untuk mendesain model kognitif tingkah laku Islam yang terdiri daripada teori Islam tentang kemurungan dan terapi kognitif Islam (CBT-IP) dan menyelidik keberkesanan CBT-IP dalam merawat golongan dewasa yang mengalami kemurungan.