Analisis Cerapan Dan Hisab Ke Atas Peristiwa Gerhana Berdasarkan Ilmu Falak - Jani, Mohamad Faizal (2016)
Cerapan dan hisab adalah dua aspek penting dalam kajian gerhana ketika era kegemilangan ilmu falak dalam tamadun Islam.