Ferrous Sulphate From Titanium Dioxide Industry For The Treatment Of Petroleum Refinery Wastewater - Tan, Yee Lynn (2016)
Kaedah rawatan penggumpalan dan pengelompokan digunakan secara meluas dalam proses industri. Kecekapan proses penggumpalan dan pengelompokan ditentukan oleh dos penggumpal, pH, suhu, kekuatan ionik, kepekatan bahan organik, caj permukaan dan beberapa faktor lain. FeSO4 (penggumpal) tidak didokumentasikan dengan baik dalam rawatan air sisa kilang penapisan petroleum (PRW). Oleh itu, dalam kajian ini, keupayaan FeSO4 dalam rawatan PRW telah dikaji. Kecekapan penyingkiran/pengurangan warna, jumlah pepejal terampai (TSS), kekeruhan dan keperluan okisigen kimia (COD) telah dikira. Penggumpalan dan pengelompokan boleh dipantau melalui pengukuran kegerakan elektroforetik dan penentuan potensi zeta. Dalam kajian ini, interaksi antara FeSO4 dengan zarah koloid bercas negatif dalam PRW dan mekanisme yang terlibat dalam proses penggumpalan dan pengelompokan dikaji. Tingkah laku zarah PRW yang berbeza terhadap FeSO4 bergantung kepada pH dan dos FeSO4 telah ditunjukkan.