Pengaruh Kesejahteraan Rohani Terhadap Kecenderungan Pengulangan Dadah Di Tujuh Pusat Khidmat Agensi Anti Dadah Kebangsaan (Pkaadk) Di Malaysia - Mohd Ariffin, Nurhazlina (2016)
Kesejahteraan rohani memainkan peranan yang besar sebagai faktor pelindung dan faktor pencegah dalam menangani pelbagai permasalahan sosial, termasuklah isu pengulangan dadah. Terdapat dua dimensi utama yang mengukur kesejahteraan rohani individu iaitu kesejahteraan agama (perhubungan dengan Tuhan dan agama) dan kesejahteraan eksistensial (perhubungan dengan diri, manusia, dan persekitaran kehidupan). Justeru, satu kajian lapangan keratan rentas berbentuk kuantitatif telah dijalankan ke atas 290 orang bekas pengguna (BPD) dadah di tujuh buah Pusat Khidmat Anti Dadah Kebangsaan (PKAADK) bagi mengkaji pengaruh kesejahteraan rohani (SWB) terhadap kecenderungan pengulangan dadah (KPD). Kajian ini turut mengenal pasti tahap SWB dan KPD responden serta menganalisis perbandingan KPD berdasarkan profil sosiodemografi BPD. Data kajian telah dikumpul menggunakan borang soal selidik yang diadaptasi dan diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu melalui kaedah back translation daripada Spiritual Wellbeing Scale oleh Ellison dan Paloutzian (1982) dan Syed Sohail Imam, Noor Harun Abdul Karim, Nor Radziah Jusoh, & Nor Ehsaniah Mamad (2009); dan Drug Taking Confidence Questionnaire oleh Annis, Sklar, dan Turner (1999).