The Development Of Attention Skills Among Children With Autism In Jordan Using Of Numbers And Letters In Arabic Language (Nlal) Applications In Ipad And Powerpoint - Ali Qutishat, Fajer Ibrahim (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji perkembangan kemahiran memberi tumpuan dalam kalangan kanak-kanak autism di Jordan menerusi penggunaan Numbers and Letters in Arabic Language (NLAL) dalam iPad dan PowerPoint. Objektif kajian ini adalah untuk menyelidik penerimaan dalam kalangan guru-guru kanak-kanak autisme terhadap penggunaan aplikasi NLAL dalam iPad dan NLAL dalam PowerPoint untuk perkembangan kemahiran memberi tumpuan dalam kalangan kanak-kanak autisme di Jordan. Selain itu, kajian ini juga menyelidik sama ada terdapat peningkatan dalam kemahiran memberi tumpuan, penghalaan tumpuan, mengekalkan tumpuan, pengalihan tumpuan, dan berkongsi tumpuan dalam kalangan kanak-kanak autisme di Jordan hasil daripada penggunaan aplikasi NLAL dalam iPad dan NLAL dalam PowerPoint. Kajian ini juga menyelidik sama ada terdapat perbezaan peningkatan dalam kemahiran memberi tumpuan, penghalaan tumpuan, mengekalkan tumpuan, pengalihan tumpuan, dan berkongsi dalam kalangan kanak-kanak autisme di Jordan berdasarkan umur mereka hasil daripada penggunaan NLAL dalam iPad dan NLAL dalam Persembahan PowerPoint.