Extraction And Isolation Of Chemical Compound From Tabernaemontana Divaricata (L.) R.Br. Ex Roem. & Schult. Leaves With Potential Anti-Neuraminidase Activity - Zalaludin, Ayunni Salihah (2015)

(untitled)
Virus influenza telah dikenal pasti sebagai salah satu jangkitan paling lazim yang menyerang sistem pernafasan manusia. Virus ini boleh menyebabkan penyakit serius yang boleh membawa kepada peningkatan kadar penyakit dan kematian. Neuraminidase (NA) yang turut dikenali sebagai sialidase ialah protein tetramer yang memainkan peranan penting dalam kehidupan virus influenza. Ini termasuk membantu pembebasan virus ke sel-sel yang berhampiran. Oleh itu, NA telah dikenal pasti sebagai sasaran untuk membangunkan strategi terapi bagi melawan jangkitan virus. Kajian ini menumpukan kepada pengekstrakan, fraksinasi dan pengasingan sebatian kimia alkaloid yang berpotensi sebagai aktiviti anti-neuraminidase dari Tabernaemontana divaricata yang telah dikenal pasti melalui penyaringan maya dari pangkalan data NADI diikuti dengan penilaian-penilaian in vitro dan in silico ke atas sebatian yang telah diasingkan bersama-sama dengan drug standard (DANA). Influenza virus was identified as one of the most common pathogens that infect human respiratory system. The infection may cause serious illness which could lead to high morbidity and mortality rate. Neuraminidase (NA), also known as sialidase is a tetramer protein which plays important roles in the life of influenza virus. This includes facilitating the release of the virus to other neighbouring cells. Thus NA has been identified as the target to develop therapeutic strategies against the viral infection. This study is focused on the extraction, fractionation and isolation of alkaloid chemical constituent with potential anti-neuraminidase activity from Tabernaemontana divaricata, identified by virtual screening from NADI database followed by in vitro and in silico evaluations of the isolated compound along with standard drug (DANA).