The Influence Of Jordanian Efl Undergraduates' Online Reading Habits On Their Academic Achievement - Saleh Shunnag, Ahmed Subhi (2016)
Kajian ini bersifat deskriptif. Kajian ini bermatlamat mengkaji pengaruh pembacaan dalam-talian terhadap pencapaian akademik pelajar ijazah pertama Jordan yang membuat pengkhususan dalam EFL. Di samping itu, kajian ini juga meneroka tujuan dan bahasa yang menjadi pilihan semasa pembacaan dalam-talian. Kajian ini juga turut mengkaji sama ada tabiat membaca berbeza semasa membaca dalam-talian dengan membaca teks bercetak. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dan kualitatif. Pemboleh ubah atau variabel bebas dalam kajian ini adalah pembacaan dalam-talian. Sementara itu, variabel penyederhana (moderat variables) adalah gender, umur, tahap pendidikan, kebiasaan dengan komputer dan internet, masa (jam) yang diluangkan untuk pembacaan dalam-talian, dan pekerjaan. Variabel bersandar pula adalah tabiat dan tujuan pelajar membaca, bahasa yang menjadi pilihan, dan pencapaian akademik. Sejumlah 258 (Lelaki = 146, Perempuan = 112) orang pelajar dari Universiti Yarmouk di Jordan, pengkhususan Inggeris dan Literatur telah dipilih secara rawak. Soal selidik yang mengandungi sejumlah 84 item, yang disesuaikan dan diubah suai daripada Shen (2006), digunakan untuk mengkaji tabiat dan tujuan pembacaan dalam-talian.