Copper (Cu 2+) Removal By Bio Flocculants Produced From Bacillus Subtillis Bsia - Mohammed Azmi, Megat Azlan (2016)
Kuprum (Cu 2+) amat mudah didapati pada batu-batuan, air,dan tanah secara semulajadi. Oleh kerana kebolehannya untuk mengalirkan arus dan haba serta mudah untuk dilenturkan, ianya digunakan di dalam pelbagai sektor seperti sektor elektrik dan elektronik,semikonduktor serta industri pelapisan elektro. Olehkerana kuprum (Cu 2+) ditafsirkan sebagai sesuatu unsur, ianya tidak dapat dimusnahkan dan keberadaannya di persekitaran amat dititkberatkan.