Copper And Iron Incorporated Mcm-41 For The Heterogeneous Oxidation Of Benzyl Alcohol - Abdullah, Atikah Aini (2015)
MCM-41 yang digabungkan dengan 10 % kuprum dan ferum dihasilkan melalui teknik sol-gel pada suhu bilik. Pemangkin yang dihasilkan dilabel sebagai Cu-10 dan Fe-10. Abu sekam padi digunakan sebagai sumber silika. Dalam kajian ini, pemangkin-pemangkin tersebut dicirikan dengan menggunakan FTIR, XRD, analisis penyerapan nitrogen, TEM, SEM dan ujian penyerapan piridina. Daripada analisis pencirian, hasil menunjukkan rangka MCM-41 masih kekal bergantung kepada peratus kemasukan kuprum dan ferum. Selain itu, hasil analisis menunjukkan bahan MCM-41 dengan susunan liang heksagon boleh dihasilkan di dalam suhu bilik dengan kehadiran kuprum dan ferum. Mangkin Cu-10 dan Fe-10 telah diuji dalam pengoksidaan benzil alkohol dengan hidrogen peroksida sebagai pengoksida. Ferum digabungkan dalam MCM-41 memberikan aktiviti pemangkin yang tinggi berbanding dengan mangkin lain dengan 67 % penukaran benzil alkohol dan 85 % selektiviti terhadap benzaldehid. MCM-41 incorporated with 10 % copper and iron was synthesized via sol—gel technique at room temperature. The catalysts were labelled as Cu-10 and Fe-10 respectively. Rice husk ash (RHA) was used as the silica source. In this research, the catalysts were characterized by using FTIR, XRD, Nitrogen sorption analysis, TEM, SEM and pyridine adsorption test. From the characterization analysis, the results showed that the MCM-41 framework was maintained depending on the percentage loading of copper and iron. In addition, the results indicated that MCM-41 materials with a hexagonal array of uni-directional pores could be synthesized successfully at room temperature in the presence of copper and iron. Cu-10 and Fe-10 catalysts have been tested in the oxidation of benzyl alcohol with hydrogen peroxide as oxidant. Iron incorporated MCM-41 gives higher catalytic activity compared to other catalyst with 67 % conversion of benzyl alcohol and 85 % selectivity to benzaldehyde