Aurones Of Amine And Carbamate Functionalities As Neuroprotective Agents With Multitargeting Potential: Synthesis, Structure-Activity Relationships And Mode Of Action Studies - Liew , Kok Fui (2016)
Penyakit Alzheimer (AD) ialah penyakit kompleks pelbagai faktor melibatkan pelbagai mekanisme yang menyumbang kepada pencetusan penyakit ini. Dalam pencarian entiti kimia baru untuk menangani faktor-faktor penyebab penyakit ini, strategi rekaan ligan diarah pelbagai sasaran (MTDL) telah digunakan dalam kajian ini dengan menggabungkan motif struktur yang terpilih (pelbagai amina dan karbamat) daripada dua ubat Alzheimer yang mantap (donepezil dan rivastigmina) ke dalam perancah auron.