Adsorption Of Cu(ii) And Ni(ii) Ions Using Chitosan-Benzaldehyde Beads - Law , Shun Chin (2016)
Dua jenis manik kitosan terbitan, manik kitosan-benzaldehid 1:1 dan 1:2 telah disediakan untuk penjerapan ion Cu2+ dan Ni2+ daripada larutan akueus. Pencirian bagi kedua-dua manik kitosan-benzaldehid dibuat berdasarkan spektroskopi inframerah, analisis luas permukaan, saiz liang dan analisis mikroskop elektron pengimbas berganding dengan penyebaran tenaga sinar-X (SEM-EDX).